Annons
Annons


Säker samsovning del 1


Som ni säkert vet så rekommenderar Socialstyrelsen att spädbarn upp till 3 månader sover säkrast i egen säng. Detta på grund av att det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Ett råd som kan innebära ett stort dilemma för oss som föder barn som inte är så sugna på att ligga i egen säng så fort de kommit ut ur den varma trygga livmodern eller vi som har barn som vill amma minst varje timme nattetid och inte tar napp som substitut. Så var det när min son var nyfödd och när jag gav upp på idéen att han skulle sova själv efter att ha läst på om säker samsovning så blev det som en helt ny värld där hela familjen fick sova så mycket bättre! Tillsammans.

Annons

Annons

Så jag tänkte skriva lite om det här med säker samsovning och vad det innebär.

Vad är plötslig spädbarnsdöd

Men låt oss först börja med definitionen av plötslig spädbarnsdöd eller SIDS som det ibland förkortas, Sudden Infant Death Syndrome, det innebär att ett spädbarn dör plötslig och oväntat utan att dödsorsaken kan kopplas till någonting specifikt. Man vet fortfarande inte varför SIDS sker, trots år av forskning men man har kunnat koppla det till vissa riskfaktorer.

Det är vanligast bland barn 1 till 5 månader och ovanligt efter 6 månader. Cirka 24 fall av SIDS sker årligen i Sverige och det de har gemensamt är att det ofta sker i sömnen.

Annons

Samsovning kan betyda många olika saker

Det är viktigt att komma ihåg att samsovning kan innebära väldigt olika saker som innebär mer eller mindre ökade risken för barnet. I vissa kulturer så är samsovning associerat till en minskad risk för SIDS, som i Hong Kong till exempel där det är norm och de samtidigt har bland de lägsta förekomsten av SIDS i världen. Men så finns det också grupper där samsovning är kopplat till kraftigt ökade risker, som i de fall när det sker på grund av brist på andra alternativ då man bor trångt av socioekonomiska skäl till exempel, i dessa fall förekommer oftare faktorer som ökar risken för SIDS till exempel att föräldrarna som sover med barnet röker. Så samsovning innebär inte en enhetlig sak och kan göras på ett mer eller mindre säkert sätt!

Annons

Amning och SIDS

Att amning minskar risken för SIDS finns det vetenskapligt stöd för, likaså att samsovning underlättar amningen. I en studie där man följt 253 nyblivna föräldrar kunde man se att kopplingen mellan fortsatt amning och samsovning var stark. Många av de ammande mammorna utryckte en förvåning av att deras nyfödda barn ville amma så ofta på natten, nåt jag verkligen känner igen från de nya föräldrarna jag möter. De i studien som hade ambitionen att barnet skulle sova i egen säng började oftare med ersättning för barnet då kunde sova längre perioder, de som valde att fortsätta amma löste det oftare med att samsova med barnet så barnet hade nära tillgång till bröstet och både mamma och barn slapp vakna upp helt för att amma.

I kommande inlägg skriver jag praktiska råd för hur man samsover säkert, fråga gärna om ni undrar nåt!

Referenser/Läs mer

http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/3/3597/LKT0612s955_960.pdf

https://pediatrics.aappublications.org/content/123/3/e406.short

Blair PS, Fleming PJ, Smith IJ, Platt MW, Young J, Nadin P, et al. Babies sleeping with parents: case–control study of factors influencing the risk of the sudden infant death syndrome. CESDI SUDI research group. BMJ 1999;319:1457-61.

(4)

Kommentarer till “Säker samsovning del 1”

  1. Jag ska få mitt första barn i februari och funderar mycket på hur vi ska sova för att det ska bli så tryggt som möjligt. Räknas att ha bebisen i ett bedside crib som samsovning eller att bebisen sover i egen säng? Funderar på att ha en sån plus ett babynest, sen ha en sovpåse så att det inte finns någon risk att täcke/filt åker upp i ansiktet. Tack för en bra blogg! / Hilda

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)



Annons


Laddar